AKÉ NÁUŠNICE VYBRAŤ PRE BÁBӒTKO?

Detské náušnice sú prvým šperkom, ktorým si mama ozdobí svoju malú princeznú. Ešte skôr, ako ich kúpite, odporúčame vám premyslieť si  niekoľko základných vecí, ktoré vám pomôžu s ich výberom. 

KEDY DIEŤAŤKU PREPICHNÚŤ UŠKÁ

Najvhodnejším časom, keď je dobré pichnúť náušnice bábätku, je 3. až 6. mesiac veku. Ušká by sa mali nechať malým deťom prepichnúť až po tom, ako boli zaočkované hexavakcínou. Samotné prepichnutie možno urobiť dvomi spôsobmi:

  • Prvým je prepichnutie ihlou. Pri tejto metóde odporúčame použiť detské náušnice, ktoré sa nasadzujú zozadu, aby sa náušničky mohli zasunúť spolu s vytiahnutím ihly. 
  • Druhým spôsobom je nastrelenie náušníc. Ide o rýchlejší variant, ktorý je pre dieťatko hlavne menej bolestivý. Ušká zvyčajne menej krvácajú a aj hojenie je rýchlejšie. Dieťatko po nastrelení dierok nosí najprv náušnice z chirurgickej ocele, ktoré sú pri tomto zákroku používané. Po zahojení raniek vymeníte pôvodné náušnice za tie vami vybrané. 

Z AKÉHO KOVU MAJÚ BYŤ PRVÉ NÁUŠNICE

Najvhodnejšie prvé náušnice pre dievčatká sú tie z bieleho, žltého alebo ružového zlata. Je totiž najmenej pravdepodobné, že by na ne mali alergickú reakciu. Zlaté náušnice sú síce drahšie, ale investícia do nich sa určite vyplatí. Ak pre deti vyberáte náušnice zo striebra alebo ocele, opýtajte sa klenotníka, či je ich povrch upravený ródiom. To totiž šperku zaistí krásny lesk a hlavne hypoalergénne vlastnosti. Vhodné pre dieťa sú aj oceľové alebo titánové náušnice, pretože ani jeden z týchto materiálov nevyvoláva žiadne alergické reakcie.  

AKÉ VEĽKÉ A AKÝ MOTÍV VYBRAŤ

Pre malé dievčatko zvoľte drobné a ľahké náušnice. Vyhnite sa ostrejším hranám a veľkým vzorom. Pre bábätko vyberajte z veľkostí od 3 do 4 milimetrov. 

nausnice-pre-babatko

AKÉ ZAPÍNANIE NÁUŠNÍC ZVOLIŤ

Najvhodnejším zapínaním je typ brizúra, to je vhodné predovšetkým pre malé dievčatá od 3. mesiacov. Ide o krehké, ale spoľahlivé zapínanie. O pár mesiacov môžete staršiemu dieťaťu kúpiť náušnice so zapínaním na puzetu alebo balónik. Väčšie slečny potom môžu mať tie na patent. 

  • Brizúra – najobľúbenejšia voľba pri detských náušniciach, sú tiež najbezpečnejšie, zapínajú sa spredu na háčik. V závislosti od veľkosti lalôčika možno náušnice na brizúru nosiť až do školského veku.
  • Balónik – tyčka náušnice má v tomto prípade závit. Na ten sa naskrutkuje uzáver v tvare balónika. Skrutkovací systém je síce zložitejší, čo  sa nasadenia týka, ale potom spoľahlivo drží.
  • Puzeta – nevýhodou náušníc s puzetou je jednoduchosť zapínania, ľahko sa teda môže stať, že náušnica z ucha vypadne. Preto nie sú pre detské náušnice vhodné. Pokiaľ ich však chcete kúpiť, zvoľte aspoň tie, ktoré majú zapínanie aj na „skrutku“. Pravdepodobnosť, že by náušnica vypadla, je tak menšia. V tom prípade ich odporúčame pre deti od 6 mesiacov.
  • Klapka (patent) – jednoducho ju nasadíte a má zabezpečenie proti samovoľnému vypadnutiu. Náušnice so zapínaním na klapku odporúčame pre malé slečny vo veku 6 – 8 rokov. Nosiť ich môžu až do 15 rokov veku. 

AKÉ NÁUŠNICE VYBRAŤ PODĽA ZNAMENIA HOROSKOPU?

Ak vyberáte náušnice s kamienkom, môžete jeho farbu vybrať podľa znamenia zverokruhu. Pre dievčatko v znamení Škorpióna sa hodia tmavočervené až hnedé kamienky, a to napríklad jantárové náušnice pre dievčatá, pre Ryby náušnice s modrými zirkónmi, pre znamenie Strelca vyberte náušnice s tyrkysovým kameňom. Pre znamenie Kozorožca je vhodná tmavozelená až čierna, pre Vodnára je to fialová a pre Ryby môžete zvoliť náušnice s kráľovskou modrou. K znameniu Barana voľte červenú, Býkovi sedí zelená, Blížencovi žltá, znameniu Raka biela, Lev je spájaný s oranžovou, Panne sedí svetlomodrá a pre Váhy je ideálna ružová farba. 

NÁUŠNICE AKO DARČEK K NARODENIU

Pokiaľ chcete darovať náušnice bábätku príbuzných či priateľov, zvážte, či je to naozaj to, čo jeho rodičia chcú. S narodením bábätka je spojené kupovanie mnohých vecí. Neurobil by im väčšiu radosť darček, na ktorý sa napríklad zložíte s ostatnými? Čo tak zaobstarať radšej detskú postieľku alebo praktickú prebaľovaciu komodu? Ak si nie ste istí ani týmto tipom, originálnym a cenovo dostupným darčekom sú pre bábätko jantárové korálky. Tie majú skvelé vlastnosti, u detí tlmia bolesť, vďaka čomu im prinesú pokojný spánok. Možností, ako urobiť radosť, je veľa!