JANTÁROVÉ KORÁLKY: TLMIA BOLESŤ A UPOKOJA MYSEĽ

Spoznajte silu jantáru, ktorý patrí celosvetovo medzi najpopulárnejšie kamene. Jeho liečivé účinky odhalil už Hippokrates a v súčasnej dobe sa jantár používa nielen ako šperk, ale tiež na výrobu tinktúr, mastí či na kozmetické účely. Najpopulárnejší je však už storočia u mamičiek malých detí, ktoré jantárové korálky pre bábätká používajú v období bolestivého prerezávania zúbkov. 

JANTÁR V DEJINÁCH

Ako prvý odhalil liečivé vlastnosti jantáru už Hippokrates, rovnako tak obľúbený bol aj v starovekej Číne, kde ho používali nielen ako šperk, ale aj pri výrobe liečivých tinktúr a mastí, ktoré sa používali okrem iného pri neplodnosti. Na kozmetické účely alebo napríklad vo forme tinktúr či homeopatík sa napokon jantár využíva aj v súčasnosti. Jantár bol tiež obľúbený v cárskom Rusku a Litve, v oboch krajinách ho museli nosiť pestúnky a dávať ho tiež deťom, o ktoré sa starali, na ich ochranu pred chorobami. Jantárové korálky pre deti, tak ako ich poznáme dnes, boli obľúbené tiež v predvojnovom Nemecku. Jantár a detské korálky sa postupne rozšírili do celého sveta a v súčasnosti sa nosia na všetkých kontinentoch. Naozaj veľkej obľube sa tešia v Nemecku, Anglicku, USA, Poľsku, Litve, ale aj JAR alebo Austrálii. V týchto krajinách sa stali tiež častým darčekom ku krstinám či k narodeniu dieťatka.

jantarove.koralky

ČO JE JANTÁR

Hoci si väčšina ľudí myslí, že jantár je kameň, nie je to tak. V skutočnosti ide o skamenenú živicu  najčastejšie z borovíc. Jantár je ťažený pod zemou alebo je vyplavovaný morom pri búrkach. Vďaka rôznym vplyvom svetla, tlaku či vody je jeho farba premenlivá. Najčastejšia je typická farba živice, a to medovohnedá. Môže však mať aj žlté, vínové alebo takmer čierne odtiene. Stretnete sa aj so zelenou farbou, ktorá je daná rastlinami skamenenými v živici. Jantár môže v sebe ukrývať tiež zvyšky hmyzu alebo aj celé muchy, mravce a chrobáky. Takéto kusy majú potom väčšiu hodnotu.

Najväčším náleziskom jantáru je Litva a Poľsko, ťaží sa však tiež napríklad v Rusku či Brazílii. Brazílsky jantár má vďaka úplne iným stromom a rastlinám trochu odlišnú farbu a môže byť aj modrý. Niektorí však spochybňujú jeho liečivé vlastnosti, ktoré sú spájané predovšetkým s borovicovým, teda litovským jantárom.

Vďaka svojím vlastnostiam je jantár na rozdiel od nerastov teplý, mäkký a veľmi ľahký. Ľahkosť je daná aj tým, že v sebe často ukrýva drobné vzduchové bublinky, ktoré sa vytvorili, keď živica zasychala. Bublinky spôsobujú to, že jantár pláva v slanej vode na hladine. Vďaka týmto skvelým vlastnostiam je jeho nosenie pohodlné aj pre deti.

VÝNIMOČNÉ VLASTNOSTI JANTÁRU

Jantár funguje tak, že svojmu nositeľovi odoberá choroby, bolesť, strach, negatívnu energiu, skrátka všetko škodlivé z tela. Jantár tieto nežiaduce elementy pohlcuje do seba. To preto sa neodporúča jeho dedenie, každý by mal mať svoj kúsok. Po každej prekonanej chorobe, vyrastenom zúbku alebo prežitom strese je vhodné ho energeticky očistiť. Neviete ako na to? Stačí ho len na minútku dať pod prúd tečúcej studenej vody a potom vysušiť. Číňania napríklad odporúčajú namiesto vody využiť očistnú moc himalájskej soli, korálky preto z času na čas na noc položte na soľný kameň. Výhodou je, že kameň na rozdiel od vody nijako neopotrebováva hodvábnu šnúrku, na ktorej sú obvykle jednotlivé koráliky navlečené.

Jantár, naopak, nie je potrebné nijako energeticky nabíjať, keďže energiu nevydáva, ale pohlcuje do seba.

LIEČIVÉ ÚČINKY JANTÁRU

Jantár sa odporúča predovšetkým pri ťažkostiach lokalizovaných v oblasti hlavy a krku. Môže ísť o bolesti hlavy a migrény, zápaly stredného ucha, problémy so štítnou žľazou, ochorenia čeľustného kĺbu, problémy s dutinami, bolesti krčnej chrbtice, nádchu, opakované angíny, bolesti hrdla a zväčšené mandle. Odporúča sa tiež pri alergii a hlavne pri alergickej nádche a slzení očí. Najväčší vzťah má k bolestiam zubov, preto sa najčastejšie stretnete s jantárom pre deti, ktorý sa používa pri prerezávaní prvých aj trvalých zúbkov. Na úrovni čakier sa používa na harmonizáciu čakry solar plexus a krčnej čakry.

Z dôvodu pôsobenia na túto oblasť tela sa odporúča jeho nosenie na náhrdelníkoch a jantárových náušniciach, vplyv náramkov nemusí byť taký výrazný.

Na psychickej úrovni jantár upokojuje, harmonizuje, hreje a zbavuje negatívnych energií. Zlepšuje a prehlbuje spánok.

Jantár má tiež skvelé antistatické účinky, jeho nosenie vo forme obojka tak môžeme odporučiť aj psíkom. Vďaka jeho treniu o srsť sa na vášho štvornohého miláčika nebudú chytať blchy ani kliešte.

medovy.jantar

JANTÁROVÉ KORÁLKY PRE DETI

Jantárové korálky nie sú módnym trendom, ale storočiami prevereným šperkom, ktorý sa vyrába tradične v Litve a ďalších pobaltských štátoch. U nás, bohužiaľ, v dobe komunizmu nebol tento západný tovar dostupný, a preto sú pre mnoho Čechov a Slovákov skôr novinkou. Ako už bolo povedané vyššie, v niektorých štátoch deti nosia jantárové korálky už po stáročia. Ide o malé vyhladené kúsky jantáru navlečené na prírodnej šnúrke z hodvábu, ktorá má uzáver. Jantárové korálky sa vyrábajú v dĺžkach pre bábätká aj pre malých školákov, ktorým rastie trvalý chrup. Vďaka tomu, že je jantár teplý, mäkký a extrémne ľahký, nemusíte sa báť, bezpečne a pohodlne ho môžu nosiť aj bábätká. Korálky totiž vážia podľa typu 4 – 7 gramov.

Najväčšiu silu, čo sa týka pôsobenia, majú mliečne (maslové) farby jantáru a potom jantár rubínový. Tieto dva odtiene totiž obsahujú najväčšie množstvo kyseliny jantárovej, ktorá sa v tomto neraste prirodzene vyskytuje a ktorej sú prisudzované bolesť tíšiace vlastnosti a tiež pozitívny vplyv na zaspávanie a spánok.

VÝZNAM JANTÁRU PODľA ZVEROKRUHU

Pokiaľ hľadáte význam jantáru pre jednotlivé znamenia, možno vás teraz sklameme, jantár nie je podľa vedy o kameňoch nijako silne spojený so žiadnym konkrétnym znamením, všeobecne sa odporúča hlavne na posilnenie imunity komukoľvek a volíme ho skôr na základe konkrétnych ťažkostí. Napriek tomu je v literatúre častejšie spájaný so znamením Vodnára, Raka a Blíženca. Rovnako tak sa však odporúča aj pre znamenie Býka, Panny a Leva. Pre svoje hrejivé, energizujúce a ochranné účinky sa však hodí pre všetky znamenia zverokruhu.