AKO POSILNIŤ PANVOVÉ DNO: YONI VAJÍČKO DOKÁŽE ZÁZRAKY

Yoni vajíčko v sebe ukrýva bohatú ženskú energiu a je kľúčom k našej vnútornej kráse. Bezpečne ho môžu používať ženy staršie ako dvadsať rokov. Pri pravidelnom a správnom cvičení pomáha posilňovať panvové dno. Ochabnuté svaly totiž môžu  v neskoršom veku spôsobiť nepríjemnú inkontinenciu a ďalšie negatívne prejavy, ktoré oslabujú našu sebadôveru. Podľa čoho si vajíčko vybrať a ktoré cviky robiť?

ČO JE TO YONI VAJÍČKO

Slovo „yoni“ pochádza z dávneho jazyka sanskrt a je označením ženského lona. Práve táto časť tela je vo východnom učení považovaná za posvätné miesto vďaka svojej schopnosti darovať život. Yoni vajíčko, alebo tiež vaginálne vajíčko, je ručne opracovaný a vyleštený polodrahokam v tvare malého vajíčka. Predstavte si ho v polovičnej i menšej veľkosti v porovnaní s bežným slepačím vajíčkom. Vkladá sa do pošvy a pomáha posilniť panvové dno. Obvykle má na jednom konci vyvŕtanú dierku, aby bolo možné navliecť ho na šnúrku. Tá je tu preto, aby pomohla ženám, ktoré s jeho zavádzaním len začínajú, získať istotu. Ľahšie ho vďaka nej totiž vytiahnu z pošvy. 

V ČOM JE VAJÍČKO ÚŽASNÉ

Hlavnou úlohou Yoni vajíčka je už spomínané posilnenie panvového dna. Čo to pre vás znamená? Jeho posilnením dochádza k zlepšeniu prežívania sexuálnych zážitkov a tiež k zmierneniu inkontinencie. Ďalšie priaznivé účinky:

-       pomáha pri vaginálnej suchosti,

-       pozitívne ovplyvňuje pravidelnosť menštruačného cyklu,

-       zmierňuje bolesti v oblasti podbruška pri menštruácii,

-       uvoľňuje stres,

-       urýchľuje hojenie intímnych partií po pôrode,

-       posilňuje kompletný reprodukčný systém a zvyšuje šancu na počatie,

-       prebúdza ženskosť.

yoni egg

DRUHY PODĽA VEĽKOSTI A MATERIÁLU 

Yoni vajíčko býva obvykle dodávané v balení, kde nájdete 3 veľkosti (S, M, L). Odporúčame začať s najväčšou veľkosťou L. Postupne sa budete učiť ovládať  svalstvo pošvy a správne vykonávať cviky. Hneď ako získate viac dôvery vo svoje schopnosti a vajíčko vnútri počas cvičenia udržíte, máte už užší pošvový vchod a stiahnuté svalstvo panvového dna. Vtedy môžete vymeniť vajíčko za vajíčko veľkosti M. 

Posledná veľkosť S je len pre tie ženy, ktoré majú veľmi dobré schopnosti, zvládajú bezpečne predchádzajúce veľkosti a vedia, že ani to najmenšie vajíčko zo súpravy im nevypadne. Uspokojili ste sa s tým, že je pre vás veľkosť M najvhodnejšia? Ani tak nemusí veľkosť S zostať ležať ladom. Môžete ju nosiť na krku ako symbol plodnosti a ženstva. 

MATERIÁL

Na trhu je veľký výber kameňov, z ktorých sa Yoni vajíčka vyrábajú. Najobľúbenejším je ruženín. Ide o kameň lásky, ktorý otvára srdce a zmysly. Preto je ideálny na starostlivosť o vaše ženstvo. Stretnete sa aj s inými polodrahokamami, z ktorých sú vajíčka vyrobené. Sú nimi:

-       krištáľ,

-       tigrie oko,

-       ametyst,

-       jaspis. 

AKO SA O VAJÍČKO STARAŤ

Pred prvým použitím odporúčame zakúpené Yoni vajíčko vložiť do vriacej vody. Dajte však pozor, aby v hrnci neskákalo a neprasklo. Môžete zvoliť aj šetrnejší spôsob čistenia. Vhodná je čistá voda, gél na intímnu hygienu, prírodné mydlo alebo ponorenie vajíčka na niekoľko hodín do roztoku morskej soli. 

Potom čistite Yoni vajíčko po každom použití. Pokiaľ máte vajíčko so šnúrkou, aj o tú sa starajte. Je dobré raz za čas ju vymeniť alebo miesto nej používať dentálnu niť, ktorú po každom použití vyhodíte. 

AKO YONI VAJÍČKO ZAVIESŤ

Vysvetlíme si postup prvého zavedenia vajíčka a základné cvičenie krok za krokom. Najprv si poriadne umyte ruky. Dôležité je uvoľniť sa a načúvať svojmu telu. Nejde o preteky, preto nechajte vajíčko vnútri pri prvom pokuse len pár sekúnd. Zhlboka dýchajte a snažte sa celý rituál precítiť. Ak chcete, zapojte doň aj vonné sviečky alebo relaxačnú hudbu.  

yoni růženín (1)

CVIKY NA PODPORU SVALOV PANVOVÉHO DNA

Cvičenie môžete vykonávať v ľahu, v sede, na kolenách či postojačky. Najprv skúste aktivovať svaly panvového dna pomocou Kegelových cvikov bez vajíčka. Uistite sa, že sťahujete len svaly panvového dna, nie zadok, brucho alebo stehná. Hneď ako zapojíte tie správne svaly, ste pripravená robiť cviky s Yoni vajíčkom. 

Svaly panvového dna sú ako hojdacia sieť, ktorá drží všetky časti vášho lona na svojom mieste. Ak máte problémy s hľadaním svalov panvového dna, skúste si ľahnúť na chrbát alebo choďte na toaletu a zastavte moč v strednom prúde. Uistite sa, že nezadržujete dych, mali by ste byť schopná dýchať. 

Zaveďte vajíčko do pošvy tak, aby väčší koniec smeroval dovnútra. Pokiaľ máte vajíčko so šnúrkou, bude hrot s ňou smerovať nadol. Pri nádychu vajíčko sťahovaním svalov „vysávajte“ nahor, pri výdychu povoľte a nechajte ho pomaly klesať dole tak, aby nevykĺzlo. Neponáhľajte sa. Užite si moment starostlivosti o seba a relaxujte. Po cvičení s Yoni vajíčkom urobte drep, uvoľnite sa a trochu zatlačte. Nechajte svoje svaly odpočívať a vajíčko vyjde samo von z vášho tela.

ZÁKLADNÝ CVIK

Začnite stiahnutím a vydržte takto 5 sekúnd, potom relaxujte. Hneď ako budete schopná vydržať 5 sekúnd, skúste dlhšie intervaly 10-15 sekúnd. Kontrakcie opakujte po dobu 5 minút. Cviky môžete robiť v stoji, v sede aj v ľahu. Ak ste začiatočníčka a vaše vajíčko počas cvikov nezostalo vnútri, ľahnite si na chrbát. Hneď ako precvičíte a posilníte svaly, skúste sa počas Kegelových cvikov zase postaviť. 

POKROČILÝ CVIK

Variant v drepe: Postavte sa nohami na šírku ramien, pokrčte kolená a urobte drep. Zostaňte v podrepe a začnite so sťahovaním – stlačte a uvoľnite. Cviky robte 5 – 15 minút.

Variant vo výpade: Postavte sa jednou nohou pred druhú a pokrčte kolená vo výpadovej pozícii. Držte výpad a začnite so sťahovaním vajíčka vo vagíne – stlačte a uvoľnite. Necvičte dlhšie ako 15 minút.

ODPOROVÝ TRÉNING

Tento cvik možno vykonávať len s Yoni vajíčkom na šnúrke. Sťahujte vajíčko vnútri svalmi a v priebehu fázy kontrakcie a stlačenia ho ľahko ťahajte opačným smerom a vytvárajte odpor. Neťahajte silno, vajíčko nesmiete z pošvy vytiahnuť. 

JOGA S YONI VAJÍČKOM

Yoni joga je spojením fyzického a duchovného cvičenia s dôrazom na vaše panvové dno. Použite Yoni vajíčko pri sťahovaní a uvoľňovaní svalov panvového dna a zároveň cvičte jogové zostavy zamerané na panvu. Počas každej jogovej pozície sa koncentrujte na hlboké a vedomé dýchanie, zároveň si vytvorte kontrolované spojenie s priestorom svojho lona. Yoni joga je skvelá na posilnenie, liečenie aj podporu vnútromaternicového priestoru v každej fáze života ženy. 

KEĎ NASTANE PROBLÉM

Všetko je otázkou cviku a pravidelnosti. Pokiaľ vo vás vajíčko uviazlo, je možné, že sú vaše vaginálne svaly príliš stiahnuté a vybratie bude chcieť ešte chvíľu času. Nerobte paniku, upokojte svoju myseľ a pokúste sa zamestnať svoju hlavu niečím iným. Hneď ako sa totiž naozaj uvoľníte, svaly povolia a vajíčko pôjde von úplne ľahko. Ideálna pozícia na vybratie je podrep, v ktorom sa snažíte dvoma prstami zachytiť vajíčko a pri hlbokom výdychu ho vytlačiť. 

Ak počas cvičenia vajíčko vykĺzne, vaše pošvové svaly sú príliš povolené. Pomôže ideálne každodenný tréning. Ten by však nemal trvať dlhšie ako 15 minút. 

KEDY YONI VAJÍČKO NEPOUŽÍVAŤ

Používanie Yoni vajíčka je bezpečné pri dodržaní nasledujúcich odporúčaní. Niektoré zdroje na internete napríklad uvádzajú, že je možné nosiť vajíčko aj cez noc, prípadne sústavne niekoľko dní. My dôrazne odporúčame toto nerobiť. Počas spánku má relaxovať aj vaše lono, je to čas na odpočinok a zotavenie. Bez neho môžu svaly panvového dna skončiť v horšom stave, ako keď ste s cvikmi začínali. Rovnako ako pri menštruačných tampónoch môže aj Yoni vajíčko pri príliš dlhom nosení spôsobiť syndróm toxického šoku. 

Vajíčko nevkladajte do pošvy počas menštruácie, keď bojujete s vaginálnou infekciou, ste tehotná alebo máte pokles maternice (tzv. prolaps). Pokiaľ máte zavedené vnútromaternicové teliesko, tiež odporúčame vajíčko nepoužívať. Yoni vajíčko môže teliesko premiestniť. 

Otvorte sa svojej ženskosti vďaka Yoni vajíčku. Nalaďte sa na pravidelnosť a venujte si každý deň niekoľko minút spojených s cvičením cvikov na posilnenie panvového dna.