PERLY: STAVTE NA ICH ELEGANCIU A NADČASOVOSŤ

Perly sú módne stálice, ktoré sa tešia obľube neustále. Perly sú nadčasové a ich výberom si môžete byť vždy istí. Ich jednoduchá krása nikdy neomrzí. Perly sú decentné a elegantné, hodia sa teda k väčšine módnych outfitov. Pokiaľ si ich vyberiete vo výraznejšom osadení, získate originálny šperk, ktorý bude vzbudzovať pozornosť. 

sperky-s-perly

AKO PERLA VZNIKÁ?

Perla vzniká v lastúre. Do nej vnikne malé cudzorodé teliesko, napríklad zrnko piesku, ktoré mäkkýš pomaly obaľuje svojou perleťou. Sladkovodné perly sa tvoria v útrobách perlorodky riečnej, v mori vznikajú prírodné perly vďaka tichomorskej perlorodke morskej. Prírodné perly sú veľmi vzácne, na trhu s klenotmi dnes nájdete skôr tzv. kultivovanú perlu. Kultiváciou perál myslíme ich pestovanie človekom. Vznikajú na chovných farmách s lastúrami. Hoci by sa mohlo zdať, že vďaka farmám je perál dostatok, nie je to tak. Len málo kultivovaných perál dosahuje šperkársku kvalitu. Perly sa dnes kultivujú hlavne v Ázii, Amerike, Austrálii a Oceánii. 

RIEČNA PERLA V ČESKU

​​Perlorodka riečna sa vyskytuje v Európe, Ázii a Severnej Amerike. V stredoveku boli bohaté náleziská tiež v čistých potokoch vysočín a hôr na území Česka, Moravy a Sliezska. V súčasnosti však ide o kriticky ohrozený druh.


HODÍ SA PERLA KU KAŽDEJ ŽENE?

Vďaka filmom máme často pocit, že perlový náhrdelník alebo perlové náušnice patria skôr do šperkovnice našich babičiek, prípadne len k elegantnému kostýmu. To však nie je pravda. Dnešní šperkári dokážu s perlami skutočné zázraky! Kombinujú ich so vzácnymi kameňmi či zirkónmi, tvoria rôzne okrasné motívy osadenia a kombinujú ich s rôznymi farbami drahých kovov. V našej ponuke nájdete krásny strieborný perlový prívesok, dlhé perlové náušnice aj luxusný náhrdelník s perlou. Aj obyčajný outfit, ako napríklad džínsy s tričkom, povýšia na elegantnú záležitosť.

pearl

KRÁSU PERLY SI VEĽMI OBĽúBILA AJ ALŽBETA II.

Šperky s perlami sa v rodinách obvykle dedia z generácie na generáciu. Oproti iným šperkom majú tú výhodu, že nestrácajú svoju hodnotu. Naopak, svoju hodnotu si zachovávajú a zvyšujú ju. Za všetky spomeňme najznámejší príklad: tým je kráľovská rodina, kde sa dedia perlové náhrdelníky vyše 200 rokov. Darčekom, ktorý venovala kráľovná Kate a neskôr Meghan (súčasné manželky kráľovniných vnukov) boli okrem iného aj perlové náušnice. Ďalším slávnym príbehom, v ktorom hral perlový náhrdelník dôležitú úlohu, bol vzťah herečky Marilyn Monroe a jej manžela Joe DiMaggia, ktorý jej taký venoval počas ich svadobnej cesty. Tiež Jacqueline Kennedyová, monacká kňažná Grace alebo herečka Elizabeth Taylor rady nosili šperky s perlami. Výberom šperku s perlou proste neurobíte chybu.

AKO SA O PERLY STARAŤ?

  • Perly nikdy nečistite chemicky. Dajte tiež pozor, aby sa nedostali do kontaktu s parfumom alebo lakom na vlasy – mohol by poškodiť ich povrch a znížiť lesk.
  • Perly sú náchylné na poškriabanie. Ak ich nenosíte, odložte ich do látkového obalu a ten odložte do šperkovnice. 
  • Pokiaľ máte prsteň s perlou, nenoste ho denne, ale vyberajte ho len na špeciálne príležitosti. Pravidelným nosením je perla vystavovaná väčšej miere opotrebenia. Keď si chcete umyť ruky, vždy si prsteň zložte
  • Horúce prostredie im tiež neprospieva. Nenoste ich počas fénovania a nevystavujte ich, napríklad počas ciest, extrémnym teplotám.