AKO VYČISTIŤ STRIEBRO A ŠPERKY Z NEHO

Obľúbili ste si strieborné šperky? Nečudujeme sa! Asi ste si tiež všimli, že po čase začnú strieborné náramky a prstienky strácať svoj lesk. Vysvetlíme vám, prečo sa to deje a ako takým šperkom vrátiť ich pôvodnú krásu. To, čo na to budete potrebovať, máte doma.

PREČO STRIEBRO SČERNIE

Môže za to oxidácia. K tej dochádza počas chemickej reakcie s vašou pokožkou. Každý človek má totiž iné pH pokožky, preto niekomu vydržia šperky zo striebra žiarivé dlhé roky, inému začnú černieť už po pár mesiacoch. Vplyv má na rýchlosť procesu aj to, či sú v kontakte s telovou kozmetikou, lakom na vlasy alebo vaším parfumom. Našťastie však existuje pár jednoduchých a lacných spôsobov, ktorými im vrátite ich krásu. 

AKO VYČISTIŤ STRIEBORNÚ RETIAZKU A ĎALŠIE ŠPERKY

Vystačíte si s niekoľkými bežnými pomocníkmi, ktorých nájdete v kuchyni. Zaberie to len pár minút a strieborná retiazka alebo prstienok budú ako nové. Premýšľate, ako vyčistiť striebro s kamienkami alebo perlou? Zamerajte sa hneď na prvý spôsob so saponátom. Kyslé a zásadité látky (ocot, citrón) im totiž nesvedčia.

stříbrný prsten klenoty amber(1024 × 1024 px) (7)

SAPONÁT NA RIAD

Stačí kvapka vášho gélu na riad v teplej vode. Namočte do nej handričku a opatrne ňou strieborný prsteň alebo retiazku pretrite. 

OCOT

Ide o jednoduchý postup, ktorý používali už naše babičky. Octu vám bude stačiť len lyžička, ktorú pridáte do litra horúcej vody. Do kúpeľa potom ponoríte strieborné náušnice alebo iný kúsok zo striebra, ktorý potrebujete vyčistiť. A to asi na pätnásť minút. Následne šperk opláchnite čistou vodou a osušte jemnou handričkou.

CITRÓN A Soľ 

Do misky si pripravte 2 hrnčeky horúcej vody, potom do nej vyžmýkajte jeden celý citrón a pridajte ešte tri polievkové lyžice jemnej kuchynskej soli. Tie rozmiešajte. Strieborný náramok alebo prsteň vložte do kúpeľa na päť minút. Následne opláchnite vlažnou vodou a osušte mäkkou handričkou. 

KYPRIACI PRÁŠOK A ALOBAL

Ďalší osvedčený trik využíva tiež to, čo máte bežne v kuchyni. Do misky nalejte horúcu vodu a prisypte jedno vrecko kypriaceho prášku do pečiva. Rozmiešajte ho a potom na dno misky vložte kúsok alobalu. Do kúpeľa ponorte striebornú retiazku a nechajte ju v ňom asi 30 minút. Následne ju opláchnite a vysušte.

COCA-COLA

Možno sa to k vám ešte nedonieslo, ale Coca-Cola je už veľa rokov obľúbeným pomocníkom pri upratovaní domácnosti. Prečo? Môže za to v nej obsiahnutá kyselina fosforečná, ktorá vie v kombinácii s miliónmi bubliniek čistiť jedna báseň. Do misky s nápojom na desať minút ponorte strieborné šperky a potom ich handričkou zbavte nečistôt, opláchnite a osušte. 

AKO PREDÍSŤ SČERNENIU STRIEBRA

Pri nosení strieborných šperkov je dobré riadiť sa pár jednoduchými pravidlami, ktoré im predĺžia život. Na našom webe nájdete tiež odporúčania, ako na čistenie zlata a zlatých prstienkov aj retiazok.

šperk s čivavou

PRED KÚPANÍM SI PRSTEŇ ZLOŽTE

Bazén s veľmi chlórovanou vodou môže pri pravidelných návštevách spôsobiť veľa škody. Preto nechajte prstienky pred kúpaním v skrinke alebo doma v bezpečí.

PATRIA DO ŠPERKOVNICE

A keď hovoríme doma v bezpečí, myslíme tým ideálne v šperkovnici, do ktorej pridáte kúsok kriedy. Tá totiž pohlcuje zo vzduchu vlhkosť, a teda predchádza možnej oxidácii. Pokiaľ šperkovnicu nemáte, bude stačiť aj hodvábne vrecúško, ktoré dáte do krabičky. 

SKLADAJTE SI ŠPERKY PRI ŠPORTE

Striebro je mäkký kov, ktorý je náchylný na mechanické poškodenie. Preto si šperky zo striebra vždy pred športovaním zložte. Predídete tak nemilým prekvapeniam. To isté platí pre upratovanie so saponátmi a domáce práce všeobecne. 

Držte sa našich jednoduchých rád a striebro vám vydrží krásne mnoho rokov. Máte doma rodinné starožitné striebro, ktoré vyžaduje špeciálnu starostlivosť? Zájdite do klenotníctva a zverte ho profesionálom.