AMETYST: MIMORIADNE SILNÝ KAMEŇ POKOJA A ODVAHY

Ametyst je silný kameň, ktorý má obrovskú ochrannú moc. Zbaví vás negatívnych emócií, pomôže vám zbaviť sa stresu, odoženie nespavosť a nočné mory. Potláča strach, obavy a hnev. Pokiaľ sa potrebujete sústrediť na niečo dôležité, otvoriť sa novým myšlienkam a dať priestor novým odvážnym rozhodnutiam s ohľadom na intuíciu, nemal by ametyst vo vašom živote chýbať. Ametyst svojho nositeľa ochraňuje a dodáva mu životný optimizmus. S jeho pomocou posilníte vo svojom vzťahu vernosť a lásku. 

AMETYST V HISTÓRII

Používanie ametystu siaha až do roku 3 100 pred naším letopočtom. Primárne nálezisko ametystu bolo v Núbii, kedysi slávnej provincii starovekého Egypta. Bol obľúbený u egyptských faraónov, najčastejšie sa používal ako ozdoba. 

Z histórie je známy fialový zafír z Dillí, ktorý bol v skutočnosti fialovým ametystom. Strieborný prsteň zdobený ornamentmi a veľkým ametystom pochádza z Indie, kde bol v roku 1857 ukradnutý pri miestnom povstaní. Tento ametyst našiel mladý kurátor v trezore londýnskeho Prírodovedného múzea spolu s listom od predchádzajúceho majiteľa, ktorý varoval, že vraj prináša smolu. Nálezca túto poznámku v liste ignoroval a kameň vzal so sebou na vedecké sympózium. Cestou tam ho zastihla strašná búrka a trpel na ľadvinové kamene. V súčasnosti je tento ametyst vystavený v Prírodovednom múzeu v Londýne. 

řetízek s ametystem

AKO MINERÁL

Ametyst je odrodou kremeňa a zaraďuje sa medzi drahé kamene.

Je obľúbeným na výrobu rôznych ozdôb a šperkov. Nájdeme ho predovšetkým v dutinách zásaditých hornín. Jeho názov pochádza z gréckeho slova amethystos = neopitý, triezvy. Indovia nazývajú ametyst katajílá podľa farby ovocia, ktorá pripomína farbu ametystu. Jeho náleziská sú dnes v Afrike, na Srí Lanke a Borneu. 

LIEČIVÉ ÚČINKY

Tento kameň harmonizuje krčnú i korunnú čakru. Oblasť posilnia napríklad náušnice s ametystom. Kameň vám pomôže pri bolesti hlavy a odstráni nepríjemné napätie. Pomáha pri žalúdočných a dýchacích problémoch a poruchách sluchu. Trápi vás ekzém alebo iné kožné problémy? Stavte na jeho silu. V oblasti tráviacej sústavy pôsobí pozitívne na črevá a ich mikroflóru. Podnecuje produkciu hormónov a podporuje celkovú činnosť metabolizmu. Posilňuje vylučovacie orgány a imunitný systém. Pôsobí blahodarne na podliatiny, opuchy a rany. 

FACE ROLLER NA REDUKCIU VRÁSOK A OPUCHOV

Valček na tvár s pravým ametystom podporí lymfatický systém a pomôže pleťovým séram dostať sa ešte hlbšie do pokožky. Redukuje opuchy a kruhy pod očami, použiť ho môžete aj na dekolt a krk. Face roller je účinným pomocníkom pre vašu krásu.

VÝZNAM AMETYSTU PODĽA ZVEROKRUHU

Ametyst býval šperkom kráľov. Ide o receptívny kameň, priradený planétam Jupiter a Neptún a elementu vody. S ohľadom na znamenia zverokruhu patria šperky s ametystom ku znameniam Vodnára, Kozorožca, Rýb a Panny.

AMETYST V KRÁĽOVSKEJ RODINE

kamen-ametystTyrkysový náhrdelník s ametystom bol vytvorený spoločnosťou Cartier v roku 1947 pre Wallis Simpsonovú, vojvodkyňu z Windsoru. Objednal ho anglický princ Edward, ktorý sa kvôli nej vzdal anglického trónu. Výrazný náhrdelník je zdobený 29 menšími ametystmi, jedným veľkým ametystom v tvare srdca a diamantmi a tyrkysmi. V roku 1987 bol náhrdelník predaný v ženevskej aukcii Sotheby's za 605 000 dolárov. 

Jednou z veľkých obdivovateliek kameňov je už dlhé roky speváčka Madonna. Svoju lásku k nim odovzdala aj speváčke Katy Perry, ktorá ich pri sebe máva na upokojenie mysle. Pred niekoľkými rokmi utratil spevák Robin Thicke za jeden ametystový kameň neuveriteľných 20 000 dolárov. Prsteň s ametystom je tiež znakom biskupskej hodnosti.