ZIRKÓN: KRÁSA A LESK BRILIANTU ZA DOSTUPNÚ CENU

Zirkón ozdobí šperk rovnako krásne ako briliant. Ide o dostupnú alternatívu, ktorá má tiež svoj krásny lesk, z ktorého sa budete dlho tešiť. Čo by ste mali o zirkóne vedieť?

zirkonove-nausnice

ČO JE TO ZIRKÓN?

Zirkón je chemická zlúčenina. Ide o kubickú kryštalickú formu oxidu zirkoničitého (ZrO2 ). Surovina vzniká v laboratórnych podmienkach pri teplote 2 750 °C. Následne sa surový kryštál brúsi do požadovanej podoby a tvaru. Jeho tvrdosť dosahuje na Mohsovej stupnici hodnotu 8,5. Na porovnanie diamant má číslo tvrdosti 10 a je vlastne nezničiteľný. Diamant by sa pri bežnom používaní nemal poškodiť, prasknúť ani zlomiť. Napriek tomu, že rozdiel v čísle medzi ním a zirkónom je malý, v tvrdosti je výrazný. Zirkón sa postupom času olúpe a nosením stráca svoj lesk. Rozdielny je tiež ich index lomu svetla. Pri zirkóne ide o 1,93 – 1,98 a index lomu diamantu je 2,42. Čím je číslo vyššie, tým sa kameň viac blyští. 

BRILIANT ALEBO ZIRKÓN?

Zvažujete kúpu zásnubného prsteňa? Zrejme vám hneď napadne, že by mal byť s briliantom. Pokiaľ si neviete rady a pátrate, na internete sa dozviete, že taký prsteň by mal ideálne stáť dva až tri vaše mesačné platy. To však v živote naozaj neplatí. Ak viete, že si vaša priateľka na drahé šperky a darčeky celkovo nepotrpí, vyberte prsteň podľa svojich možností a ušetrite peniaze radšej na svadbu (ak vaša žiadosť dobre dopadne – držíme palce). Zásnubný prsteň so zirkónom tiež urobí radosť, hlavne ho vyberajte s láskou. V prípade, že vyberáte zásnubný prsteň, bude sa vám hodiť návod, ako zistiť veľkosť prsteňa.

zlatý prsten

ŠPERKY SO ZIRKÓNMI

Trblietajú sa a sú jednoducho krásne. Ak chcete urobiť radosť sebe alebo niekomu blízkemu, neváhajte! Náušnice so zirkónmi môžu byť visiace aj ako puzetky, môžu byť ozdobené kameňom inej farby, osadené v zlate alebo striebre, výber je naozaj veľký. Strieborný náramok so zirkónmi zdôrazní krásu vašich rúk a pohľad naň vás bude tešiť každý deň. 

Zirkón je obľúbenou voľbou nielen vďaka svojej priaznivej cene. Je proste krásny! Šperky so zirkónom vám budú robiť radosť a vďaka tomu, že sa dajú kúpiť za naozaj nízke ceny, pokojne si ich teda môžete dopriať aj častejšie.