AKO VYČISTIŤ ZLATO A ŠPERKY Z NEHO

Každodenným nosením zlatých šperkov dochádza k usadzovaniu nečistôt na ich povrchu a tiež v záhyboch a ryhách. Športovanie, umývanie rúk mydlom, používanie krémov – toto všetko vytvára usadeniny. Pokiaľ sa rozhodnete vyčistiť svoj zlatý prívesok alebo prsteň sami, vystačíte si s prostriedkami, ktoré máte doma bežne poruke. Vysvetlíme si tiež, prečo sa na zlatých šperkoch niekedy tvoria tmavé fliačiky

PREČO NECHCIEŤ RÝDZE ZLATO

To, že sa pot, kozmetické prípravky a ďalšie nečistoty z okolia usádzajú na šperkoch, je jasné. Viete však, ako vzniká nevzhľadné zelenkasté sfarbenie zlata? Rýdze zlato je vždy 24-karátové zlato. Ak má váš šperk karátov menej, znamená to, že je zmiešaný s inými kovmi (zliatinami), a to za účelom zvýšenia jeho tvrdosti a odolnosti. Zlato je totiž samo osebe mäkkým kovom, ktorý je náchylný na poškriabanie. 

Čím aktívnejší je váš životný štýl, tým menší podiel čistého zlata chcete vo svojom zlatom šperku. Prítomnosť zliatin však spôsobuje spomínané nepekné zelenkasté sfarbenie. Poradíme vám, ako vyčistiť zlaté náušnice a ďalšie vaše obľúbené klenoty v priebehu chvíľky.

zlatý prsten

AKO VYČISTIŤ ZLATÉ ŠPERKY

Svoje zlaté šperky ľahko vyčistíte za pár minút prostriedkami, ktoré máte doma poruke. Dajte si len pozor na to, aby žiadny z nich nemal abrazívnu zložku a vy ste tak svoj zlatý prívesok alebo iný šperk nepoškodili.

LEŠTENIE 

Najjednoduchší spôsob, ako vyčistiť šperky a vrátiť im ich lesk. Pomocou bavlnenej handričky jednoducho utrite a vyleštite prstienky alebo náušnice. V klenotníctve si môžete kúpiť aj špeciálne handričky, ktoré sú napustené roztokom zaručujúcim lesk a ochranu. 

KYSELINA CITRÓNOVÁ

So zelenými škvrnami zo zliatin a ďalšími nečistotami si hravo poradí kyselina citrónová. Pripravte si misku s vodou, v ktorej necháte kyselinu rozpustiť a ponorte do nej šperk na 5 až 10 minút. Potom ho opláchnite vlažnou vodou a vyleštite handričkou. Máte doma len citrón? Pokvapkajte ním šperk, nechajte pár minút pôsobiť a opláchnite.

PRÁŠOK DO PEČIVA

Pri čistení šperku pomocou prášku do pečiva buďte opatrní, aby ste šperk nepoškriabali. Naneste trochu prášku na vlhkú bavlnenú handričku a šperk ňou opatrne preleštite. 

TEKUTÝ SAPONÁT 

Dajte pár kvapiek saponátu do misky s teplou (nie horúcou) vodou. Pridajte trošku čpavku, ktorý zoženiete napríklad v lekárni. Šperk nechajte v tomto roztoku chvíľku  ponorený. Následne ho malou kefkou (napríklad zubnou, ktorú už nepoužívate) jemne v roztoku kefujte, čím špinu krásne odstránite. Nakoniec šperk opláchnite vlažnou vodou. 

zlatý řetízek

ULTRAZVUKOVÁ ČISTIČKA NA PROFI DOMÁCU STAROSTLIVOSŤ

Máte doma viac šperkov a chcete sa o ne postarať naraz? Zvážte nákup ultrazvukovej čističky šperkov (je možné zakúpiť výhodne vo vybraných e-shopoch s elektronikou za použitia zľavového kódu). Tá vibráciami vyvolanými vysokým kmitočtom čistí prstene aj retiazky od drobných usadenín. Dôkladne nimi vyčistíte zlaté, strieborné šperky a aj ďalšie predmety, ako napríklad okuliare alebo mince. 

NA ČO SI DÁVAŤ POČAS NOSENIA POZOR

PRED UMÝVANÍM RÚK SI PRSTENE ZLOŽTE

Pred umývaním rúk a nanášaním krémov na ruky si zlaté prstene vždy skladajte. Predídete tak vytvoreniu povlaku na prsteni a strate jeho lesku.   

DO BAZÉNA BEZ ŠPERKOV

Chodíte radi do bazéna alebo vírivky? Chlór obsiahnutý vo vode môže natrvalo zmeniť farbu šperku. Skladajte si ich preto vždy predtým, než zamierite do wellnessu. Rovnako tak si nezabudnite zložiť prstene počas práce s chlórovým bielidlom. 

PRED SPANÍM ŠPERKY ODLOŽTE

Skúste do svojho života zaviesť jednoduchý návyk. Pred spaním, ešte predtým, ako zhasnete lampičku, odložte prstene, náušnice aj retiazky a náramky do krabičky alebo látkového vrecka. Počas noci sa na ne môžu nabaliť nečistoty vrátane vláken z posteľnej bielizne. Aby boli vaše zlaté šperky čo najdlhšie krásne, je dobré uložiť ich na tmavé miesto.

ZLATÉ ŠPERKY S DIAMANTMI ALEBO PERLAMI

Ako čistiť doma drahé kamene vsadené do šperku a je to vlastne vôbec dobrý nápad? Pri diamante, zafíre alebo rubíne nemusíte mať strach, ide o odolné kamene. Perlové šperky a smaragdy sú oproti tomu náchylné na poškodenie, odporúčame ich preto čistiť len handričkou alebo u klenotníka. Každý z farebných drahokamov má svoje unikátne vlastnosti, preto sa na najbezpečnejšiu metódu ich domáceho čistenia vždy radšej opýtajte profesionála.